zaterdag 7 juli 2012

RECENSIE | Jongens en vuur - Ursula Hegi

In het Duitsland van vlak voor de Tweede Wereldoorlog heeft een jonge lerares de klas overgenomen van haar geliefde docente - en grote voorbeeld. De jongens dragen Thekla op handen. Omdat ze hen graag wil blijven begeleiden, past ze zich steeds meer aan aan het nationaal-socialistische klimaat van die dagen. Meer dan we - terugkijkend - kunnen waarderen. Als een aantal jongens uit de klas bij de Hitlerjugend gaat, breekt Thekla een lans voor de enige jongen wiens ouders daarmee niet akkoord gaan. Daarmee ontketent zij krachten die Burgdorf, het leven van haar leerlingen, maar ook Thekla's eigen leven op zijn kop zetten.

Dit boek van de Duits-Amerikaanse schrijfster Ursula Hegi is het vervolg op Stenen in de Rivier, over de belevenissen van dwerg Trudi Montag in Duitsland tussen 1915 en 1952, maar is ook perfect apart te lezen.

Het boek geeft een goede schets van het leven in het vooroorlogse Duitsland, waar Hitler aan de macht is geraakt. De auteur gebruikt in dit boek regelmatig Duitse woorden, wat het boek iets authentieks meegeeft. Het boek speelt zich gedeeltelijk af in het kleine Burgdorf op dinsdag 27 februari 1934 (de eerste verjaardag van de brand in de Reichstag) en wordt afgewisseld met een soort flashbacks die zich afspelen tussen 1899 en 1933. Ik vond persoonlijk de flashbacks boeiender en vlotter te lezen dan het verhaal uit 1934.

Ik bleef jammer genoeg wat op mijn honger zitten bij dit boek. Ik wou het echt graag leuk vinden, want Ursula Hegi en haar boeken zijn zeer succesvol, maar helaas. Het verhaal bereikte naar mijn gevoel nooit het verhoopte hoogtepunt. Meer dan een goede schets van het dagelijkse leven in die tijd is het voor mij dus niet.

Score:
««


Jongens en vuur
Originele titel: Children and fire
Ursula Hegi
ISBN 9789029578608
Aantal pagina's: 271
Uitgeverij: De Arbeiderspers (2011)

2 opmerkingen:

  1. Lijkt me toch niet echt iets voor mij. Ik vind boeken over de oorlog meestal niet zo geweldig. Geef mij maar verhalen in het heden! :) Ellen
    Ps.In de derde alinea gebruik je ongeveer in het midden een zin over Duitse woorden en je herhaalt hem op het einde van die alinea nog eens ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Boeken over de oorlog zijn meestal mijn favorieten. Ik vind ze bijna altijd goed, behalve dit boek dus...

      P.S.: Bedankt! Heb het aangepast! ;)

      Verwijderen