zaterdag 3 november 2012

RECENSIE | Trees krijgt een Canadees - Bonnie Okkema


Gelukkig ben je geen kind van een bezetter, maar van een bevrijder. Gelukkig zat je verliefde moeder aan de 'goede kant'. Toch lijkt dat weinig verschil te maken, want terwijl heel Nederland iedere vijf jaar juichend langs de kant staat als de bevrijders opnieuw in hun Jeeps en tanks langs rollen, houdt moeder nog steeds haar mond. De dolle dwaze zomer van '45 en de tijd daarna is voor haar taboe: de periode waarin de mening over de bevrijders behoorlijk kantelde. 


Eind '45 was Nederland deze geallieerde militairen liever kwijt dan rijk. Over meisjes die met de geallieerde soldaten gingen, werd destijds niet alleen bezorgd maar ook misprijzend gesproken en geschreven. Het verschil in benadering van een moffenmeid of een Canadel lijkt maar klein. Bovendien was het na ruim vijf jaar chaos de hoogste tijd om de jeugd- en zedenverwildering een halt toe te roepen.


Ik kan het me gewoon niet inbeelden. Er op een dag achter komen dat je vader eigenlijk je vader helemaal niet is. Mijn hele wereld zou instorten. Of je hele jeugd lang weten dat er iets niet klopt, maar er pas op middelbare leeftijd achter komen wat dat dan precies was.


Je zou denken dat bevrijdingskinderen het makkelijker hadden dan kinderen van de bezetter, maar niets is minder waar. Nadat de bevrijdingsgekte wat geluwd is, blijven verspreid over Nederland talloze jonge vrouwen achter met een souvenir aan deze waanzinnige periode: een baby. Een baby, maar meestal geen vader om het kind op te voeden. Sommige vrouwen staan hun kind - al dan niet gedwongen - af, anderen trouwen met een man die zo 'vriendelijk' is om het kind op de koop toe te nemen en nog anderen laten het kind opvoeden door hun eigen moeder, zodat oma weer mama wordt en ze zelf de zus van het kindje worden. De kinderen groeien op zonder hun biologische vader en stoten vaak op een muur van woede, schaamte en onbegrip bij hun biologische moeder.

Trees krijgt een Canadees gaat over het leven van deze bevrijdingskinderen en de zoektocht naar hun roots. Sommige verhalen krijgen een happy end, de meeste jammer genoeg niet. Ieder verhaal is anders, maar één ding hebben ze allemaal gemeen: ze hebben me erg geraakt tijdens het lezen. Ik kan alleen maar respect voelen voor de mensen die ondanks hun moeilijke jeugd toch nog iets gemaakt hebben van hun leven.

Verder vind je binnenin het boek een mooie, uitgebreide fotokatern en achteraan een overzichtelijk namenregister. Zo krijg een beter overzicht van alle personen die aan bod komen in boek.

Trees krijgt een Canadees is een schokkend, ontroerend en oprecht boek over een periode in de Nederlandse geschiedenis die weliswaar kort was, maar die nog steeds zijn uitwerking heeft op het heden. Ik denk dat dit boek erg belangrijk is voor alle bevrijdingskinderen. Dankzij Bonnie Okkema krijgen ze eindelijk de stem die ze verdienen.


Score:
««««

Trees krijgt een Canadees - Bevrijdingskinderen in Nederland
Bonnie Okkema
ISBN 9789057308741
Aantal pagina's: 256
Uitgeverij: Walburg Pers (2012)

Met dank aan de uitgeverij voor het recensie-exemplaar.

1 opmerking:

  1. Wauw, dat klinkt als en erg indrukwekkend boek. Ik denk inderdaad dat het heel erg interessant is voor alle bevrijdingskinderen.

    BeantwoordenVerwijderen