donderdag 23 januari 2014

RECENSIE | Wonden van eer - Anthony Riches

Wonden van eer is het verhaal van een jonge strijder in het hardste en succesvolste leger van de klassieke oudheid. Marcus Calerius Aquila is nog maar net aangekomen in Britannia als hij moet rennen voor zijn leven. Hij is namelijk door de machtswellustige keizer Commodus veroordeeld tot een oneervolle dood. Zijn plan is een nieuwe identiteit aan te nemen, te dienen in een obscuur regiment bij de Muur van Hadrianus en zich schuil te houden, in de hoop op gerechtigheid. Maar dan komt er een barbarenleger vanuit de woestenij ten noorden van de Muur opzetten en moet Marcus bewijzen dat hij sterk genoeg is om een centurie te leiden in een brute oorlog tegen een genadeloze vijand.
Wonden van eer is het eerste deel van wat ondertussen is uitgegroeid tot een reeks van zes historische romans en tot nu toe het enige deel dat vertaald is in het Nederlands.

Anthony Riches is militair historicus en dat merk je tijdens het lezen. Hij doet zijn uiterste best om alles historisch gezien te laten kloppen. Zo komen er bijvoorbeeld weinig of geen vrouwelijke personages voor in het verhaal. Vrouwen waren in de Romeinse tijd namelijk van weinig betekenis, helaas. Wat je wel in overvloed krijgt in dit boek is geweld, rauw en meedogenloos geweld. Bloed spettert in het rond, ledematen en ingewanden vliegen je om de oren. Dit boek is dus niet erg geschikt voor lezers met een gevoelige maag!

Ik vond Wonden van eer een heel interessant boek, maar toch raakte ik niet helemaal in het verhaal. Ik kreeg maar moeilijk voeling met de personages en het waren er ook heel veel. Ik moest iedere keer weer even terugbladeren als ik het boek oppakte. Dat maakt dat ik niet echt geneigd ben de volgende delen te gaan lezen als deze in het Nederlands uitkomen.

Score:
«««

Wonden van eer
Oorspronkelijke titel: Wounds of honor (Vertaling door Willie van der Kuil)
Anthony Riches
Aantal pagina's: 368
ISBN 9789024563241
Uitgeverij Luitingh Sijthoff (november 2013)


Met dank aan uitgeverij Luitingh Sijthoff voor het recensie-exemplaar.

2 opmerkingen:

  1. Jammer! Ik vind het wel lastig met een historisch verhaal. Ergens moet het kloppen, aan de andere kant wil je gewoon een mooi verhaal. Waar is dan de grens? Ik zou zelf dan toch wat fictieve elementen toevoegen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben het boek momenteel aan het lezen en kan heel erg in je recensie inkomen. Op de een of andere manier krijgt het boek je niet echt in zijn greep.

    BeantwoordenVerwijderen