maandag 19 mei 2014

De leukste boeken over boekenwurmen #2

Ik kan genieten van zowat elk boek, maar verhalen met een boekenwurm in de hoofdrol of verhalen over boeken vind ik meestal nóg leuker. Vandaag zet ik er een nog paar voor je op een rijtje!

De vrouw met de sleutelDe bibliothecaresse van Auschwitz

De Boekendief - Markus Zusak
Duitsland, 1939. Liesel is pas negen jaar oud wanneer ze door haar moeder naar een pleeggezin wordt gebracht. Een van haar geliefde bezittingen is een zwart boekje, dat ze vond op het graf van haar broertje. In de jaren dat Liesel bij de Hubermanns woont, wordt ze een gewiekste boekendief. Tijdens de verwoestende bombardementen klampt ze zich in de schuilkelder vast aan haar schatten. Dit is een verhaal over moed, vriendschap, liefde en overleven, dood en verdriet, verteld door de ogen van de Dood, een toepasselijke verteller. Maar zal hij haar ook sparen?

Libri di Luca - Mikkel Birkegaard
Als Luca Campelli onder mysterieuze omstandigheden overlijdt, erft zijn zoon Jon zijn tweedehands boekwinkel in Kopenhagen. Na de begrafenis wordt Jon verteld dat zijn vader behoorde tot een geheime organisatie genaamd de Lettore – mensen die de gave hebben om door het lezen van boeken andere mensen te beïnvloeden. Jon weigert aanvankelijk iets te maken te hebben met de erfenis van zijn vader – maar als iemand probeert de boekhandel in brand te steken en er meer doden beginnen te vallen, raakt Jon langzaam in de macht van een eeuwenoude organisatie.

De vrouw met de sleutel - Vonne van der Meer
Een vrouw blijft na de plotselinge dood van haar man berooid achter. Ze moet geld verdienen en plaatst een advertentie. Haar werkt voert haar naar de slaapkamers van de meest uiteenlopende mensen: een elfjarig meisje, een stewardess, een veertigjarige werkeloze man. Meer en meer raakt ze bij haar klanten betrokken. De vrouw met de sleutel gaat over onze onstilbare honger naar verhalen, en wat een verhaal in een leven teweegbrengt.

De bibliothecaresse van Auschwitz - Antonio Iturbe
In concentratiekamp Auschwitz is pal onder de ogen van de nazi's in het geheim een schooltje opgezet. Daar waar boeken streng verboden zijn, verbergt de veertienjarige Dita onder haar jurk de kleinste en meest clandestiene bibliotheek die ooit heeft bestaan. De acht boeken worden door haar en de andere kampgenoten gekoesterd als schatten. Dita geeft niet op en verliest nooit de wil om te leven. De verhalen voeren haar mee naar een andere wereld.


Tot de volgende keer!
Annelies

1 opmerking: